Wigilijny wieczór to nie tylko pasterka, kolędy, choinka, prezenty, ale także wspólne spotkanie przy stole. Jakie danie przyrządzić, by dogodzić tradycji i podniebieniu? Oto wigilijne potrawy znanych artystów, duchownych i polityków.
Karp w śmietanie z grzybami według przepisu kuchmistrza Roberta Makłowicza:
Sprawionego i umytego karpia podzielić i nasolić. Cebulę, czosnek i pietruszkę pokroić w drobniutką kostkę, oczyszczone grzyby pokroić w spore plasterki (kurek nie kroić). Rybę włożyć do rondla, dodać grzyby i jarzyny, zalać winem, oprószyć pieprzem i gotować na niewielkim ogniu około 15 minut. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką, osolić, wlać do rondla, dodać masło. Całość zagotować. Podawać najlepiej z kluskami.
Łosoś z rusztu według posła Ryszarda Kalisza:
Wędzonego łososia skropić aromatyczną oliwą i danie gotowe. Natomiast świeże filety z łososia namoczyć w oliwie z ziołami prowansalskimi i po kilku godzinach położyć na elektrycznym grilu. Do tego ziemniaki w mundurkach z czosnkowym masłem i pyszne danie gotowe. Jeszcze bardziej smakuje łosoś gotowany na parze. Palce lizać!
Śledzik z prawdziwkami według reżysera teatralnego Leszka Mądzika:
Śledzie namoczyć, obrać ze skóry, pokroić, posypać siekaną cebulą i odstawić na kilka godzin. Suszone prawdziwki zlać na noc, odcedzić, pokroić i rzucić na patelnię z oliwą. Dodać kilka małych prawdziwków mrożonych, dusić i po kilku minutach dorzucić cebulki. Kiedy się wszystko udusi, dolać odrobinę wody, w której moczyły się suszone grzyby, zagotować i tą mieszanką zalać śledzie. Kiedy wszystko wystygnie, przełożyć do glinianego garnka, posypać odrobiną pieprzu i danie gotowe.
Postna kapusta wigilijna według przepisu Bogusława Kaczyńskiego:
Kwaszoną kapustę należy lekko opłukać, aby nie była przerażająco kwaśna i włożyć do dużego garnka (broń Boże nie aluminiowego!), zalać wodą i często mieszając gotować (bez dodawania soli) pod przykryciem przez dwie godziny. Następnego dnia dodajemy dużą ilość warzyw (w całości, jak na rosół). Gdy są miękkie, wyjmujemy i zostawiamy dla dekoracji jedną, pokrojoną w cieniutkie plastry marchew. W oddzielnym garnku gotujemy, także przez dwie godziny (bez soli i przypraw) suszone grzyby, najlepiej prawdziwki, ale mogą być podgrzybki. Im więcej grzybów, tym danie smaczniejsze. Gdy grzyby są już miękkie, kroimy je w wąskie paski i wraz z wywarem wlewamy do kapusty. Całość gotujemy tak długo, aż kapusta straci swą sprężystość i zamieni się w złotawobrązową maź. Wtedy na patelni rozgrzewamy olej lniany i po dodaniu mąki, robimy średniej gęstości zasmażkę. Zawartość patelni wlewamy do kapusty, mieszamy i gotowe danie odstawiamy na balkon, aby przez noc postało na mrozie. Podczas wigilii podajemy kapustę jako jedno ostatnich dań. Potem pozostaje już tylko czerwony barszczyk i uszka z grzybami.
Pieczona ryba - przysmak Krzysztofa Cugowskiego:
Nie umiem gotować, ale lubię coś dobrego zjeść - mówi lider "Budki Suflera". Właśnie jego małżonka zdradza przepis na pieczoną rybę solę, jako że w domu państwa Cugowskich nie przygotowuje się na wieczerzę wigilijną karpia. Solę piecze się dosyć krótko, razem z warzywami i przyprawami. Wszystko owinięte w folię. Następnie wykłada się na półmisek i podaje posypane orzechami i migdałami. Można jeszcze skropić cytryną.
Rolada z karpia - przepis Witolda Paszta, lidera grupy "VOX":
Rybę należy odfiletować, zdjąć skórę. Mięso przepuszczamy przez maszynkę i następnie do tej masy dodajemy surowe jajko, odrobinę tartej bułki, pieprz ziołowy, pokrojoną natkę pietruszki, sól. Grzbiet, głowę i skórę wrzucamy do garnka i gotujemy z tego wywar. Z mięsa formujemy wałeczek, który zawijamy w lnianą ściereczkę i gotujemy w wywarze - ok. 20-30 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjmujemy i kroimy w plastry, które układamy na półmisku. Posypujemy posiekaną pietruszka i zalewamy wywarem wzbogaconym o żelatynę. Rolada smakuje wybornie.